سهم زنان از کارآفرینی در جهان و عرصه فعالیتهای اقتصادی دنیا، در سالهای اخیر به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده است؛ به طوری که امروزه فعالیتهای اقتصادی که شاید تا چند دهه پیش بیشتر در انحصار مردان بود، از این انحصار خارج شده و در دست زنان افتاده است.
با توجه به اینکه مسائل اقتصادی در بسیاری از جوامع امروزی بر دوش زنان و مردان بوده و بنیان خانواده و حتی اجتماع با حضور زنان، رنگ و بوی قویتری یافته است، طبیعتا زنان قدرتمند و کارآفرین نیز در عرصههای جهانی حضور قابل توجهی را از خود نشان دادهاند.
به طوری که در حال حاضر طبق آمارهایی که توسط سازمان جهانی کارآفرینی ارائه شده است، سهم زنان در کارآفرینی جهان، در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ رشد قابل ملاحظهای داشته است که این آمار میتواند یک نقطه قوت در فرایند حضور زنان در جامعه اقتصادی دنیا باشد.
سهم زنان از کارآفرینی در جهان طی سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷
آمارها حاکی از این هستند که سهم زنان از کارآفرینی در جهان طی سالهای مذکور افزایش یافته است، به طوری که طبق گزارش سازمان جهانی کارآفرینی که ۷۴مورد فعالیت اقتصادی را بررسی کرده است، کل فعالیت کارآفرینی زنان در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷، به مقدار ۱۰ درصد افزایش یافته است.
البته بیشترین میزان حضور زنان در عرصههای کارآفرینی در کشورهای توسعهیافته، از جمله ایالات متحده آمریکا شکل گرفته است، ضمن اینکه در سایر کشورهای جهان نیز این آمار نسبت به سالهای قبل افزایش یافته و خصوصا در کشورهایی که فعالیتهای اقتصادی پرباری دارند، رشد بیشتری نیز پیدا کرده است.
زنان در بازار کارآفرینی: از ایتالیا تا سنگال
نوسان حضور زنان در عرصههای اقتصادی و مدیریتی در بین کشورهای مختلف در رفت و آمد است؛ به طوری که سهم زنان از کارآفرینی در جهان، از ۳درصد در کشورهایی مانند ایتالیا، اردن و آلمان تا ۳۷درصد در سنگال در نوسان است.
در بسیاری از کشورهای جهان، زنان کارآفرین وارد عرصههای اقتصادی شدهاند و بنابراین انتظار میرود که حضور این زنان، میزان رشد اقتصادی جوامع را تغییر داده و اثرات مثبتی را در پی داشته باشد. نیروهای جوانی که دارای تفکر اقتصادی جالب توجهی هستند و عموما تحصیلات مدیریتی و اقتصادی را پشت سر گذاشتهاند.
شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد حضور زنان در اقتصاد اثرات مثبتی بر جوامع خواهد داشت و این نکته، خصوصا از آمارهایی که سهم زنان در کارآفرینی جهان را نشان میدهند، قابل استنباط است. خلاقیت، انرژی مضاعف، امید و شور و هیجان از مهمترین خصایص چنین زنانی است که آنها را در عرصه اقتصادی قدرتمند جلوه میدهد.
سهم زنان از کارآفرینی در جهان با آمار و ارقام
طبق گزارشهای سازمان جهانی کارآفرینی زنان، بیش از ۲۰هزار میلیارد دلار به صورت سالانه از طریق فعالیتهای اقتصادی زنان کنترل میشود و با توجه به رشدی که سهم زنان در این عرصه پیدا کرده است، انتظار میرود تا چند سال آینده این مبلغ تا حدود ۱۰هزار میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
در دنیای امروز که همه ارکان سیاسی و اجتماعی بر پایه معادلات اقتصادی میچرخد، مطئنا حضور زنان کارآفرین که با اشتیاق و هیجان، فعالیتهای اقتصادی و ایدههای مدیریتی خود را پیاده میکنند، نقطه قوتی به شمار میرود چون نه تنها برای هر کشور، بلکه برای رشد جامعه جهانی مفید خواهد بود.
هر چقدر سهم زنان از کارآفرینی در جهان بالاتر برود، نتایج مثبت آن شامل همه مردم جهان خواهد شد و از این منظر، شایسته است که به زنان کارآفرین و ایدههای نو و خلاقانه آنها بها داده شده و فرصتهای مناسبی جهت رشد و ارتقاء آنها فراهم شود.