زنان با صرفه جویی در محیط خانه و در جامعه، باید از موارد مهم آموزشی در اجتماع ایران باشد. چون صرفه جویی در مصرف انرژی، صرفه جویی در مصرف مواد غذایی و مدیریت نگهداری از خانه و محیط زیست تنها به وسیله زنان است که می تواند انجام شود. در حقیقت نخستین و بهترین مربیان محیط زیست میتوانند باشند. چون زنان میتوانند بازیگران اصلی در مقابله با تغییر اقلیم باشند. آنها می توانند از محیط خانه و حتی از پشت پیشخوان آشپزخانه، تغییر اقلیم از حساسترین مسائلی است نه تنها کشور ما بلکه همه جهان با آن دیگر هستند.
ایران به دلیل خشک سالیهای پیاپی و مشکلاتی که در بعضی مناطق برای محیط زیست ایجاد شده است، نیاز دارد که از همه ظرفیتهای خود برای جلوگیری از وخیم ترشدن اوضاع کمک بگیرد. زنان در این زمینه در مرکز و نقطه کانونی قرار دارند. چون آنها در بطن اجتماع و خانواده قرار گرفتهاند و میتوانند با آموزههایی که دارند و خواهند داشت، نخستین مربیان محیط زیست باشند. برای رهایی کشورمان از بسیاری از مشکلات محیط زیستی باید روی ۵۰درصد جامعه یعنی زنان، حساب ویژه ای باز کنیم. مربیگری برای محیط زیست و پاسبانی از محیط زیست از محبط خانه آغاز میشود. از آموزشهایی که خانواده ها به فرزندان می دهند. اما ما چقدر مادران و زنان را در این زمینه آموزش دادهایم. در حالی که حتی کمکردن شعله گاز میتواند تاثیرات مثبتی بر محیط زیست داشته باشید.
زنان با صرفه جویی با مدیریت دقیق
تصور کنید اگر روزانه در بیش از ۱۳میلیون خانوار ایرانی شعله گاز پایین کشیده شود، چه تاثیرات مثبت زیست محیطی و اقتصادی در بر خواهد داشت. سود این کار نه تنها به کلیت جامعه که در وهله نخست به جیب خانوادهها سرازیر میشود. چوم پایین کشیدن شعله اجاق گاز یک نمونه کوچک در صرفه جویی نیز به شمار میرود. در همین زمینه معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری میگوید: زنان در مقابله با تغییر اقلیم میتوانند بازیگر اصلی باشند و با بهرهگیری از دانش روز در برنامهها و سیاستها نقشآفرینی کنند. معصومه ابتکار در این رابطه میگوید: در این زمینه هم زنان و هم خانواده میتوانند بهعنوان نقشآفرین و بازیگران اصلی در تغییر نگرشها نقش داشته باشند. وی همچنین اضافه میکند: همه باید به آب و خاک و آثار تغییر اقلیم توجه داشته باشیم و ما هم در این زمینه تلاش میکنیم که نقش زنان را پررنگتر کنیم. چون زنان با صرفه جویی که میتوانند در هزینه ها داشته باشند، شیوهای است که باید هر چه بیشتر رویش کار شود و آموزشهای لازم در این زمینه به زنان داده شود.
زنان با صرفه جویی در جوامع روستایی
ابتکار با اشاره به زندگی زنان روستایی گفت: زن روستایی همه تلاش خود را برای تامین معاش انجام میدهد؛ به عنوان مثال در شرق کشور که خشکسالیها افزایش یافته، تابستان طولانی، روزها گرمتر، باران کمتر و برف ناپدید شده است، زن روستایی همه این مسائل را درک میکند.
وی ادامه داد: زن روستایی میبیند روستاهای اطراف خالی از سکنه شده و برخی مردم حاشیهنشین شهرها شدهاند و نگران است که چه اتفاقی برای خانواده اش پیش میآید و میبیند حاصل مهاجرت خسران به کشاورزی، جامعه و خانواده است.
ابتکار اضافه کرد: این تصویر ذهنی برای همه کسانی است که ذرهای به فکر فردا، آینده و جامعه کشور هستند چون مسأله تغییر اقلیم، آب و محیط زیست مسأله روز دنیا و کشور است و مستقیما به آینده ما ارتباط پیدا میکند، به همین منظور این تغییر اقلیم به موضوع عدالت جنسیتی ارتباط مستقیم دارد.
زنان با صرفه جویی در اقلیمهای آب و هوایی
ابتکار همچنین اشاره میکند: این موضوعات در هیات دولت مطرح شده چون سازمان هواشناسی این تغییر اقلیم را روند خوبی ندانسته است. سال گذشته بارشها کم بود بسیاری از منابع آبی و سفرههای زیرزمینی حال خوبی ندارند و روند ٣٠ ساله نشان می دهد که وضعیت خوبی نداریم و اگر در برنامه ریزی کلان به این موضوعات توجه کافی نکنیم و تابآوری جامعه را ارتقا ندهیم، حتما خسران و آسیب را در کلان اقتصادی و اجتماعی کشور خواهیم دید.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری تصریح کرد: یکی از موضوعات بسیار مهم در برنامهریزیهای کلان، محلهای و منطقه ای برای توجه به تغییر اقلیم است تا برای برای بهبود و ارتقای وضعیت زنان و خانواده اقدامات جدی انجام شود. این نکته دقیقا همان موردی است که در کشورهای پیشرفته انجام شده است. در کشورهای اروپایی و آمریکایی برنامهها و محتوای آموزشی گسترده و فراوانی برای زنان در ردههای مختلفی جامعه تدارک دیدهاند.
از شیوههای تربیت کودکان گرفته تا نحوه آموزش زنان برای مواجهه با مواقع و مقاطع گوناگون زندگی. آنها همچنین شیوههای حفاظت از زندگی، خانواده و محیط زیست و اجتماع را نیز به زنان آموزش میدهند. این آموزشهای اصولی در نهایت از زنان به کودکان منتقل میشود. در این صورت تنها با صرف هزینه برای آموزش یک قشر از اجتماع که جمعیت ۵۰درصدی از هر جامعهای را هم تشکیل میدهند، میتوان امیدوار بود که بخش دیگر یعنی ۵۰درصد دیگر نیز آموزشهای لازم را دریافت کنند.
محیط زیست را به زنان بسپارید
ابتکار ادامه داد: باید حرکت رو به رشدی برای مقابله با تغییر اقلیم و تابآوری محیط زیستی داشته باشیم که زنان در این زمینه با آموزش میتوانند نقش بسیار مهمی داشته باشند. نقش مهمشان بیشتر روی پیشگیری از هدررفتن انرژی و هزینه هاست. زنان با صرفه جویی عبارتی است که باید هر چه بیشتر در جامعه ایران ریشه بدواند. وی اظهار داشت: اگر امروز برای کاهش مصرف آب در بحث کشاورزی اقدام نکنیم، عواقب زیادی به همراه خواهد داشت که در این زمینه زنان با تدوین برنامه ارتقای وضعیت زنان و خانواده تاثیر گذار خواهند بود. البته قبل از همه این اقدامات باید زمینه استقلال مالی زنان فراهم شود. هر انسانی باید آموزش ببیند اما آموزش باید در متن جامعه باشد. بنابراین باید زمینه اشتغال زنان فراهم شود. به ویژه برای زنانی که سرپرست خانوار هستند.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: الگوی مصرف ما در اقتصاد همخوانی ندارد؛ در این معاونت برنامهریزی میکنیم تا الگوی مصرف رعایت شود زیرا مصرف انرژی در ایران چهار تا پنج برابر بیشتر از دیگر کشورها است و مصرف بنزین و گاز طبیعی از الگوی بهینه خارج است و همه در این موضوع سهیم هستیم و درباره آب هم الگوی مصرف بهینه نیست و آب را زیاد هدر میدهیم. معصومه ابتکار همچنین می گوید: اگر جامعه با این مسائل آگاه باشد، با همکاری همه مشکلات کمتر خواهد شد.