توران میرهادی نامی آشنا برای ما ایرانیان به شمار میرود. نامی که در کنار آموزش، تربیت، روانشناسی و ادبیات کودکان معنا پیدا میکند. این زن جسور و قدرتمند در زندگی پرفراز و نشیب خود، هدفی عمده را انتخاب کرد و برای رسیدن به آن، با تمرکز و تلاش بیوقفهای راه خود را هموار کرد.
توران میرهادی زمانی اهمیت آموزش و پرورش برای کودکان را درک کرد که برای تحصیل به فرانسه رفته بود و در آن سالها، اروپای پر از قحطی، گرسنگی و ویرانی پس از جنگ جهانی دوم را میدید؛ در همان زمان بود که این دختر جوان به لزوم تعلیم و تربیت پی برد.
توران میرهادی و انتخاب هدف اصلی
تحصیل در رشته روانشناسی در دانشگاه سوربن و آشنا شدن با نظریات اندیشمندان حوزههای تربیتی، مهمترین سوغاتی بود که این خانم جوان برای کشورش به ارمغان آورد. ضمن اینکه در آن سالها با کمترین امکانات مالی زندگی دانشجویی خود را میگذراند.
توران میرهادی که در کودکی با داستانهای کودکانه از زبان مادر آلمانی خود آشنا شده بود و از گیسسفیدان منزل نیز متلهای ایرانی را شنیده بود، سخت دلبسته ادبیات کودکان و مسائل مربوط به آنها شد و به همین دلیل نیز عمدهترین هدف خود را پیادهسازی تعلیم و تربیت نوین در ایران دانست.
به نظر میرسد انتخاب یک هدف عمده و تمرکز داشتن برای رسیدن به آن، میتواند مهمترین راه برای زنان جوانی باشد که راه خود را آغاز کردهاند. توران میرهادی نیز با کولهباری از تربیت خانواده فرهیخته خود و تحصیلاتی که داشت، هدف اصلی خود را در ایران پایهگذاری کرد.
کودکی در میان قصههای توران میرهادی
آنچه از خاطرات کودکی او نقل میشود، تولد او در میان چادرهایی بود که در شمیرانات قرار داشتند، چراکه برای گزیر از بیماریهای واگیردار آن زمان، خانواده میرهادی چند ماهی را به دل طبیعت پناه بردند و توران نیز در سال ۱۳۰۶ در دل طبیعت چشم به جهان گشود.
در سال ۱۳۳۰، توران، با آرزوهای زیادی که برای پیشرفت کشور داشت. به ایران بازگشت، شاید اگر حمایت خانواده نبود، سالهای آغاز فعالیت او با مشکلات زیادی روبهرو میشد؛ ولی مکانی را پدر در اختیارش قرار داد و مجوزهای لازم را نیز مادر برایش گرفت تا بالاخره کودکستان فرهاد پایهگذاری شد.
مهمترین دستاورد توران میرهادی، تأسیس مدرسه فرهاد
مدرسه فرهاد را میتوان به عنوان یکی از پیشروترین مدارس ایران نام برد که اصول تعلیم و تربیت نوین را رعایت کرده و بر مبنای اصول علمی و دقیق اداره میشد. توران میرهادی که مؤسس این مدرسه بود، در سالهای بعد در کنار همسر خود، محسن خمارلو، کار مدیریت این مدرسه را ادامه داد.
به جرأت میتوان گفت خانم توران میرهادی یک چهره شاخص و متمایز در دوران معاصر کشور ماست که روحیه جسارت، علمآموزی و شور و هیجان کودکی را تا پایان عمر یعنی تا ۸۹ سالگی در خود حفظ کرده است.
با انگیزه و پرشور مانند کودکان
حضور در دنیای کودکان، یعنی شور و هیجان و انگیزه! و این درست همان چیزی است که در وجود این زن کوشا همیشه وجود داشته است. (مادر ادبیات کودک و نوجوان ایران)، خانم میرهادی، با لبخند همیشگی خود درسی از شجاعت و تلاش را به ما داده است.
شجاعت و تلاش در کنار داشتن شور و هیجان، همان خصلتهایی هستند که زنان برای پیشرفت و رسیدن به اهداف خود به آنها نیاز دارند. از این منظر میتوان گفت توران میرهادی یک الگوی کامل برای زنانی است که میخواهند در راه هدفهای خود باانگیزه و پر از انرژی باشند.
داشتن انگیزه و انرژی، یعنی اینکه کودک درونمان بیدار و آگاه باشد و توران میرهادی، این قصهگوی کودکان و این زن دلسوز برای کودکان، شادی و جسارت و شهامت را از کودکان آموخته بود و در زندگی خود، همیشه به دنبال یافتن راهی برای پیشرفت و شادی بود. این زن فرزانه موفق شد شیوه های نوینی برای آموزش و تربیت کودکان به نظام تعلیم و تعلم وارد کند.
یک زن کارآفرین باید مانند توران میرهادی، جسارت و جدیت خود را در کنار شور و هیجان کودکانه داشته باشد تا بتواند از تنگناها و فراز و نشیبهایی که راه او را ناهموار میکنند، عبور کند.