حمایت از کارآفرینی زنان در کشورهای مختلف از طرف دستگاه های دولتی و خصوصی انجام می شود و حتی به تازگی در کشورهایی مانند انگلستان، صندوق های سرمایه گذاری تاسیس شده اند که تنها روی کسب وکارها و ایده های خلاق زنان سرمایه گذاری می کنند. در واقع کسب وکارهایی زنان، در اغلب جوامع امری ضروری و پسندیده برای همه ارکان اقتصاد است.
چون در زمانه حاضر بر همگان روشن شده است که موتور محرکه اقتصاد سودده، کارآفرینی و به ویژه حمایت از کارآفرینی زنان است. به همین دلیل در کشورهای مختلف، از کارآفرینان مخصوصا کارآفرینان زن، حمایت های ویژه ای صورت می گیرد. در واقع از بخشهای دولتی تا بخشهای خصوصی در اغلب کشورها از کارآفرینی حمایت میکنند. اما در ایران با همه تلاشهایی که کارآفرینان دارند، بعضا شاهد ناملایمات بسیاری هستند.
این حمایت از کارآفرینی زنان هم بخش های رگولاتوری و در واقع قانونگذاری را شامل می شود و هم تسهیلات راه اندازی کسب وکار را. با همین حمایت از کارآفرینی زنان است که هر روز شاهد رشد کسب وکارهایی در سراسر جهان هستیم که زنان را به عنوان بنیانگذار و مدیران ارشد خود می بینند.
حمایت از کارآفرینی زنان ضرورت اقتصاد ایران است
در ایران نه تنها در بخش های دولتی حضور زنان مدیر و تاثیرگذار اندک است بلکه در بخش خصوصی هم حق مطلب ادا نشده و هنوز زنان زیادی به عنوان بنیانگذار و راه انداز یک کسب وکار دیده نمی شوند. البته گام های مثبت زیادی در این زمینه برداشته شده اما جای کار بسیاری همچنان باقی مانده است.
حتی در بعضی از موارد، سنگهای بسیاری در مسیر راه اندازی کسب وکار در ایران دیده میشود. ادارهها و موسسههای مختلفی چون اداره مالیات، بیمهها و… نیز با قوانین ریز و درشت معمولا سنگاندازیهای بیشماری در مسیر شروع کسب وکارها ایجاد میکنند. غافل از اینکه بر همه دنیا معلوم شده است که در زمانه حاضر، راه نجات اقتصاد کشورها از مسیر کارآفرینی میگذرد و در این میان بخش خصوصی با ایجاد بسترهای رشد خلاقیت و ایدهها، زمینهها را برای خلق کارآفرینها فراهم میکند.
معنا و مفهوم واقعی حمایت از کارآفرینی زنان
کارآفرینی براساس نوآوری، بینش بینالمللی داشتن، گسترش بازار و رشد محوربودن تعریف میشود. در واقع این شاخصهای چهارگانه ارکان اصلی کارآفرینی را تشکیل میدهند. بنابراین هرگونه فعالیت اقتصادی دیگری که شاخصی غیر از این موارد داشته باشد یا چنین مواردی را در بر نگیرد، از معنا و مفهوم واقعی راه اندازی خلاقانه کسب وکار به دور است.
حمایت از کارآفرینی زنان راه بهبود بهرهوری
آیا اگر تنها به راهاندازی کارخانهها و واحدهای تولیدی متعدد در نقاط مختلف یک کشور اقدام شود، بهرهوری افزایش یافته و چرخه سود و درآمدزایی ایجاد میشود؟ اگر چنین بود، الان ایران باید در صدر کشورهای توسعهیافته قرار میگرفت.
اما به واقع اینچنین نیست. چون در اغلب موارد کارخانهها و واحدهای تولیدی در ایران راهاندازی شده است که نه تنها منابع زیرزمینی را بلعیدهاند بلکه سودی را هم عاید جامعه نکردهاند. شاهد مثال این مدعا، اغلب واحدهای صنعتی فولادی و … در شهرهای کویری مانند اصفهان و یزد است.
شاخصهای حمایت از کارآفرینی زنان در جهان
وضعیت راه اندازی کسب وکار در دنیا بر اساس شاخصهای گوناگونی سنجیده میشود. در حقیقت شاخص جهانی کارآفرینی GEI)) برای به تصویرکشیدن اکوسیستمهای کارآفرینانه طراحی شده است که همه ساله توسط موسسه کارآفرینی و توسعه جهانی به صورت گزارشی یکپارچه از وضعیت کارآفرینی کشورهای مختلف منتشر میشود.
این شاخص نه یک شمارش ساده خروجیها نظیر تعداد بنگاههای ثبت شده جدید است و نه یک محکزنی سیاستی است. این شاخص ویژگیهایی از کارآفرینی را مدنظر قرار میدهد که بهرهوری را بهبود میبخشند.
ویژگیهایی از قبیل نوآوری، گسترش بازار، رشد محوربودن، و بینش بینالمللی داشتن. از آنجا که کارآفرینی زنان در برنامههای توسعه کارآفرینی کشورها از اهمیت ویژهای بخوردار است، سطح حمایت از کارآفرینی زنان هم در قالب گزارشی مجزا توسط موسسه کارآفرینی و توسعه جهانی به تصویر کشیده شده است.
اینفوگرافی حمایت از کارآفرینی زنان در ایران و جهان
در این گزارش میزان حمایت از زنان کارآفرین (از لحظه شکلگیری تا رشد کسبوکار) در کشورها در رنگبندیهای مختلفی (از رنگ سبز به عنوان بیشترین حمایت تا رنگ قرمز به عنوان ضعیفترین حمایت) نشان داده شده است. در تصویر زیر میزان حمایت از زنان کارآفرین (از لحظه شکلگیری تا رشد کسبوکار) در ایران و ۱۱ کشور جهان براساس گزارش موسسه GEDI به نمایش درآمده است.